Toen ik in mei voor het eerst naar de stallen van Albert Voorn ging, viel me op dat hij met een wel heel speciaal springzadel rijdt. Zijn zadel had een heel platte zit en had nergens wrongen, noch vooraan, noch achteraan, zelfs geen padding. Enkel een vlakke zit en een plat zweetblad.

Ik vroeg hem waarom hij precies voor dit zadel gekozen heeft en of het niet moeilijk is om met zo’n zadel zonder “steun” te rijden. Hij antwoordde me zonder te twijfelen dat dit het enige zadel is waarmee hij op een natuurlijke manier kan zitten, zonder in een bepaalde houding gedwongen te worden. Dit zadel laat hem toe een natuurlijke balans aan te nemen, alsof hij op de grond zou staan. Daar voegde hij nog aan toe dat hij met dit zadel alle disciplines uitvoert: jumping, dressuur en eventing. Dit in tegenstelling tot veel eventingruiters die net heel veel wrong kiezen om safe te zitten tijdens hun parcours. Niet te verwonderen dat Albert Voorn zo’n perfecte balans heeft op het paard.

Na enkele maanden opzoekwerk op het internet, op zoek naar andere ervaringen met dit Butetzadel, ben ik zelf op zoek gegaan naar het zelfde type zadel. Vanaf het eerste moment dat ik op dit zadel zat, voelde ik dat ik een heel andere positie aannam op mijn paarden. Net omdat de klassieke wrong er niet zat, kon ik voor het eerst zitten alsof ik op een barebackpad zat, helemaal natuurlijk, ongedwongen. Via Albert kon ik een Butet Plein Cuir uitproberen, waarna de eigenaar van Butet, Frédéric Butet, zelf is komen kijken of dit zadel goed paste op mijn paarden. Een unieke ervaring met een enorm sympathieke man.

Ik kan iedereen van harte aanraden om eens met dit type zadel te rijden en te voelen hoe het is om een natuurlijke positie aan te nemen in een zadel. Vanaf het begin merk je dat je een veel stabielere beenhouding krijgt en vanzelf op zoek gaat naar balans.

Share