Gisteren werd ik opgebeld door een klant die problemen had met haar paard. Het paard had voortdurend gesteigerd tijdens het rijden op de linkerhand, en ik kreeg de vraag of ik even kon komen kijken naar haar paard.

Toen ik op de stalling aankwam, viel het meteen op dat de rijbak vol putten lag. Ik vroeg de berijder of deze putten kwamen door het paard te longeren, wat ook bevestigd werd. Ik nam het paard opnieuw aan de longe op de linkerhand en het paard legde zich onmiddellijk heel plat in de bocht en begon direct te rennen. Hier was duidelijk sprake van een extreem rechtsgebogen paard.

Een paard dat zich niet kan buigen naar de vorm van de oefening, zal zich plat in de bocht leggen, net zoals een moto dat doet. Tegelijkertijd zal er  snelheid ontwikkeld worden om niet om te vallen. Bij paarden ontstaat er dan zodanig veel stuwkracht dat het zand letterlijk uitgegraven wordt, waardoor putten ontstaan.

Als het paard zich aan de longe al niet recht kan houden, is het gewoonweg te verwachten dat er bij het rijden vroeg of laat problemen zullen ontstaan. Een niet rechtgericht paard heeft zodanig veel spanning in de rug, welke tijdens het rijden dan nog eens versterkt wordt door het ruitergewicht. Op zo momenten ontstaat het steigeren door het teveel aan spanning in de rugspieren, waardoor de voorhand automatisch gelift wordt.

Een paard rechtgericht longeren is niet moeilijk om te leren, en ik wil er dan ook een persoonlijke missie van maken om dat aan zoveel mogelijk mensen te leren. Want longeren is helemaal niet slecht voor een rijbak, op voorwaarde dat het paard balans heeft. Als het paard balans heeft aan de longe, is de belasting voor de piste identiek als deze bij het gewone rijden.

Dus wie niet weet wanneer het paard al dan niet in balans is, kan vanaf nu steeds kijken naar de bodem van de rijbak tijdens het longeren en daaruit de waarheid afleiden.

Share