Het was m’n eigen paard Germany die me ertoe aanzette om me te gaan verdiepen in de hoeven van paarden. Hij had al van jongs af aan scheuren in z’n voorhoeven die maar niet wilde weggaan. Ik besloot me in te schrijven in de smidschool van Syntra te Brugge.

Kort na m’n inschrijving in de smidschool kwam ik echter in contact met natuurlijk bekappen. Ik kocht het boek van PaardNatuurlijk en al na 5 bladzijden was het me duidelijk waarom Germany die scheur in z’n voet had en waarom die maar niet wegging. De logica, eenvoud en voordelen van het natuurlijk bekappen spraken me direct aan.

Het dilemma was daar: smidschool of natuurlijk bekappen? Ik maakte voor mezelf de keuze om me te gaan specialiseren in het blootvoetse paard, maar besloot tegelijkertijd om toch de opleiding in de smidschool verder te zetten om zo te weten te komen hoe smeden opgeleid worden. Midden 2015 slaagde ik voor de tweejarige opleiding te Syntra.

 

De combinatie van rechtrichten en hoefverzorging vind ik geweldig! Een paard met ongelijke en ongebalanceerde voeten zal nooit optimaal rechtgericht kunnen worden. Een scheef paard zal op zijn beurt vaak ongelijke hoeven hebben. Hoefverzorging werkt in het paardenlichaam van onder naar boven, waar rechtrichten van boven naar onder werkt.

 

Op mijn Facebookpagina staan verschillende voorbeelden van paarden die ik bekap.