Hieronder kan je de testimonial lezen van Nathalie en haar paard Fabulous. Ik heb hen gedurende twee maanden begeleid als afstudeerwerk voor de opleiding bij Marijke de Jong.

Aangezien ik in Aspelare woon, de woonplaats van Antoine De Bodt, was ik al bekend met het fenomeen rechtrichten. Toch heb ik nooit echt les bij hem gevolgd. Viavia was ik reeds met het systeem van Marijke in aanraking gekomen, maar aangezien alle gekwalificeerde instructeurs hieromtrent te ver weg wonen, heb ik er mij nooit in kunnen verdiepen. Toen ik dus de advertentie van Gary op internet zag, op zoek naar iemand om te kunnen begeleiden voor zijn taak, heb ik geen moment geaarzeld, en contact opgenomen.

Het begin was wat onwennig. Ik ben gewoon van op mijn paard te zitten, en niet ernaast. Die teugels, de zweep erbij, ervoor zorgen dat je niet over je eigen voeten valt, en dan nog eens proberen om je paard in de juiste vorm te krijgen…veel om op te letten in één keer. Maar het was al vrij snel duidelijk dat deze methode mij zeer goed ligt. Ik ben nogal een analytisch persoon, en het systeem van stap voor stap te werken, met een duidelijke structuur, maakt het voor mij gemakkelijk om te focussen en de oefening op te delen, om zo naar een duidelijk doel toe te werken.

We begonnen met de basis: het paard nageeflijk te leren zijn om het kaptoom vanuit stilstand. Bij het inbuigen naar links en rechts moest ik ervoor zorgen dat de heup meekwam. In het begin was het wat zoeken. Ik heb Fabulous, mijn paard volledig zelf opgeleerd, en het is geen gemakkelijk paard. Enerzijds is hij zeer intelligent en meegaand, anderzijds, wanneer hij iets moeilijk vindt, of als zijn aandacht ergens anders zit, sluit hij zich volledig af. Hij is breed gebouwd en erg imposant, niet zo gemakkelijk om bij de les te houden.

Ik vond Gary in het begin wel érg perfectionistisch…. maar naarmate de lessen vorderden bleek dit toch de goede aanpak en kwam er duidelijk resultaat. In het begin trainde ik, naast de lessen, maar één keer per week. Ik combineerde dit toen met mijn wekelijkse springlessen en de wandelingen, die ik elke zomer maak. Paardrijden is voor mij trainen, maar immers ook plezier maken en ontspannen. Nadat ik echter door een val begin september niet meer op mijn paard mocht zitten, trainde ik een viertal keer per week. En toen kwam er duidelijk resultaat. Gary bleek theoretisch zeer goed op de hoogte. Ik heb geen enkele vraag gesteld die hij niet kon beantwoorden, op een manier waarop het voor mij ook echt duidelijk was wat hij bedoelde.

Als het moeilijk werd, nam hij over, en toonde hij het mij ook daadwerkelijk. Na een viertal lessen zaten we alledrie (Gary, ik, en Fabulous) op dezelfde golflengte. Na het inbuigen kwam het stappen op de volte, waarbij het ondertreden van de achterbenen en de lengtebuiging centraal stonden, volgde hetzelfde werk op de rechte lijn, uitgebreid naar de schouder voor en schouder binnenwaarts (moeilijk!) en de travers. Deze laatste twee oefeningen waren zowel voor mij als voor Fabulous nieuw, zelfs onder het zadel hadden we dit nog nooit gedaan. We hebben ook gewerkt aan het longeren en tot slot hetzelfde werk via de candare.

Ik kan niet vergelijken met andere mensen en andere paarden, maar uiteindelijk zijn we maar een dikke twee maanden bezig geweest. Ik sta versteld hoeveel Fabulous in dit werk verbeterd is, op zo’n korte tijdsspanne, en hoeveel ik bijgeleerd heb. Het is jammer dat ik door mijn ongeval niet de kans gehad heb om van deze methode van werken te proeven onder het zadel.

Gary heeft duidelijk een brede interesse in alles wat er leeft binnen de paardenwereld, en probeert om met een brede basis een zo goed mogelijke training aan te bieden, aangepast aan het paard en de ruiter waarmee hij bezig is. Bij deze wil ik hem nogmaals bedanken voor de uitleg en zijn geduld van de afgelopen twee maanden!

Share