Wie me kent, weet dat ik steeds opzoek ben naar nieuwe kennis omtrent het paardrijden. Zo heb ik reeds vele paden bewandeld en neem ik steeds de kennis mee in mijn verdere zoektocht om het paardrijden steeds eenvoudiger te maken.

Vorige week liep ik in de winkel en viel mijn oog op het boek “Een beter bit”, geschreven door de gebroeders Myler. Tijdens het lezen van dit boek werd me heel veel duidelijk over de inwerking van een bit in de paardenmond en het feit dat deze inwerking vaak wordt onderschat of zelfs niet begrepen door een ruiter.

In het boek wordt stap voor stap, op een eenvoudige wijze uitgelegd waarom Mylerbitten verschillen van andere bitten, en welk bit voor welk paard aangewezen is. Er zijn 3 levels binnen het Myler bittengamma. Men start met een jong/onervaren paard bij Level 1 om zo volgens het niveau van paard en ruiter over te stappen naar een hoger Level, met steeds minder drukpunten in de mond. De grootste beloning voor een correct nagefelijk paard is namelijk dat hij niet gestoord wordt in de mond. De auteurs zijn van mening dat Mylerbitten beter zijn dan de traditionele bitten door hun anatomische vorm en het geven van veel meer tongvrijheid, waardoor het paard veel beter kan slikken.

Kortom, genoeg informatie voor mij om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen en de theorie in de praktijk uit te testen. Momenteel test ik een Mylerbit MB36 uit, een fase 2 en 3 bit dat zowel inwerkt op de tong als de lagen, maar toch heel veel tongvrijheid geeft aan het paard. Ik zal nu enkele maanden met dit bit rijden en jullie nadien mijn bevindingen doorgeven.

Hierbij nog even een foto van het desbetreffende bit:

Share