Ilfort is een zeer getalenteerde jonge ruin met heel veel bloed. Enkele maanden terug liep hij een zware blessure op nadat hij in de weidedraad bleef hangen met zijn achterbeen.

Na een lange tijd van stalrust kreeg de eigenares van de dierenarts de toestemming om opnieuw te longeren. Door de blessure zit er veel opgekropte energie in dit paard en bij het longeren was al snel de associatie gemaakt met de negatieve gewoontes om te gaan lopen, zich om te draaien, weg te springen…

Hierbij laat ik zien hoe ik hem rechtgericht longeer richting ontspanning. Deze longeersessie was eveneens de eerste keer dat ik met dit paard gewerkt heb.

Longewerk moet voor paarden steeds geassocieerd worden met ontspanning. Een paard kan zich enkel ontspannen en eenzelfde tempo aanhouden als het verticale evenwicht volledig in orde is. Van zodra er onbalans optreedt, treedt automatisch spanning op in het paardenlichaam. Er is bijgevolg een heel grote relatie tussen lichamelijke ontspanning en mentale ontspanning!

Bij het werken met paarden is het steeds belangrijk om zelf altijd kalm en assertief te blijven om zo een ideale leeromgeving te creĆ«ren (“No teaching, only learning”). Daarnaast is het cruciaal om heel consequent te zijn tijdens het werk. Zo laat ik het paard intrinsiek ervaren wat ik van hem verwacht. Deze duidelijkheid zorgt voor mentale balans. Van zodra het paard zich fysiek en mentaal ontspant, beloon ik dit.

Deze positieve momenten zullen op hun beurt de basis volgen voor opbouwend werk. Binnenkort wil ik enkele demo’s organiseren om mensen te tonen hoe eenvoudig rechtgericht longeren is. Bij interesse kan u steeds contact met me opnemen. Veel kijkplezier!

Share