Een moto kan niet buigen, en zal daarom niet recht door de bocht gaan, maar zich platter leggen, waarbij er een bepaalde snelheid ontwikkeld moet worden. Merk op dat het wiel van de moto naar buiten gedraaid staat om zich in de bocht te kunnen leggen.

Paarden die plat door de bocht gaan, zullen hun hoofd naar buiten dragen om op de binnenschouder te kunnen gaan. Het hoofd en de hals zijn dan het natuurlijke contragewicht. In de natuur kan dit geen kwaad, omdat het paard van nature zo beweegt. Problemen ontstaan echter als we de paarden rijden of longeren in een niet-rechtgerichte houding. Hieronder een foto van Vyper in vrijheid aan een bepaalde snelheid. Hier legt hij van nature meer gewicht op de rechterschouder.Als paarden tijdens het rijden of longeren niet verticaal rechtgericht en zonder lengtebuiging de bocht doorgaan, leggen ze té veel gewicht op de binnenschouder en binnenvoorbeen, wat vroeg of laat tot een overbelasting gaat leiden. Tegelijkertijd spant het paard zijn rug zodanig om alsnog de bocht door te geraken, wat kan leiden tot symptomen als headshaken, kissing spines, staken, steigeren, hoefkatrol…

Traditioneel wordt er dan gezegd dat het paard problemen heeft aan het been, terwijl dit slechts de uiting is van de echte oorzaak, namelijk de rug die zich niet correct buigt naar de figuur die we rijden. Het been verdoven en pijnvrij maken is dan slechts een lapmiddel en zorgt ervoor dat de schade enkel groter wordt. Net daarom ben ik geen voorstander van infiltraties bij manke paarden. Ook zenuwsnede’s worden maar al te makkelijk aanvaard als “laatste redmiddel”. Dit terwijl het ongetwijfeld de grootse vorm van symptoombestrijding is.

Het is dus van groot belang een paard te trainen naar een correct verticaal evenwicht, waarbij een juiste gewichtsverdeling ontstaat tussen de vier benen. Dit gecombineerd met een juiste lengtebuiging is ongetwijfeld het beste recept om probleemloos met paarden te kunnen werken. Hieronder een foto van Goma, een linksgebogen paard, met een correct verticaal evenwicht en juiste lengtebuiging naar rechts.

Share