Hieronder kan je het verhaal lezen van Sofie en haar merrie Hannah. Onlangs begeleidde ik deze fijne combinatie in het rechtgericht longeren aan de dubbele longe.

clip_image002

17 Jaar geleden kochten mijn ouders voor mij een 3 jarige haflingermerrie, Hannah.  Na een jaar van vechten, vallen, op punt staan te verkopen,…. de beslissing genomen om ze op een wat natuurlijkere manier te benaderen.

Maar ik werd getrokken naar de dressuur en de wedstrijdwereld er omheen.  Horsemanship  liet ik aan de kant liggen.  Zweep, sporen, stang en slof kregen vrij spel.

Tot 4 jaar geleden, Hannah op een dag met mij op de kledder ging in het bos.  Daar zat ik, met mijn stang en slof.  En daar lag ik even later, tussen een draad en een boom.

Ik nam contact op met een parelli - lesgever en we begonnen samen aan onze grondwerkperiode.  Hannah veranderde van norse, nukkige merrie naar een opgewekte, actieve en enthousiaste pony.

Anderhalf jaar geleden begon Hannah te manken.  Op de foto gezet en bleek dat ze rechtsvoor artrose had in haar kogel.  En toen begon het:  infiltreren, pijnstiller, medisch beslag,…  En dit met serieuze prijskaartjes.

Veel beginnen lezen, opzoeken, rondvragen,….  Ik maakte opnieuw een beslissing.  Geen infiltraties meer, geen supplementen meer, ijzers eraf (na 17 jaar) en kijken waar we komen.  Ik begon ook meer en meer interesse te tonen in het werk aan de dubbele longe. Tussen het grondwerk door even geprobeerd en ik merkte een verandering.  Voor het eerst in anderhalf jaar merkte ik dat ze enkele zuivere passen had op de volte.

Toevallig kwam ik bij Gary op de site terecht.  Ik regelde een les en we werkten vooral aan het longeren met dubbele longe.  Wat heb je allemaal in je handen, waar let je op, wat te doen als ze naar binnen valt, wat is verticale scheefheid, wanneer buitenlonge erbij, wanneer druk lossen,….

En ook Gary zelf die een tijd de longe overneemt.  Je ziet soms zoveel meer aan de zijlijn.  Ik zag inderdaad een paard dat gewoon omviel op de volte en die dit op alle mogelijke manieren probeerde te omzeilen: traag draven, veel te snel draven, constant aangalopperen, linkerachterbeen veel te ver plaatsen, naar binnen komen,….

Maar wat ik ook zag was een paard die aan de dubbele longe rechtsom zowat zuiver liep in draf.   En dit na anderhalf jaar manken in draf rechtsom.

Vele groetjes en een grote merci Gary!!

Share