Graffiti is een zesjarige ruin die ik twee weken getraind heb. Hij liet zich moeilijk berijden en had heel weinig balans. Tijdens onze eerste rit ging hij voortdurend van stap naar galop, draven was onmogelijk. Ook liep hij licht onregelmatig door de vele spanning in zijn rug. Bovendien lag zijn zwaartepunt volledig op zijn rechterschouder, waardoor afwenden bijna onmogelijk was.

Na de eerste training toonde de eigenares me e-mails van de vorige eigenaar waarin verteld werd dat dit een levensgevaarlijk paard was dat al vier keer over kop gegaan was met een internationale springruiter. Ook zou hij onhandelbaar zijn en zijn stal helemaal afbreken.

Van dat laatste was niets te merken, Graffiti is een schat in de omgang en loopt vrolijk rond op de weide, staat rustig op stal en is sociaal ten opzichte van andere paarden. In het rijden was het geen makkelijk paard, zeker omdat hij weinig balans had. Ik ben er van overtuigd dat door consequent te trainen zijn balans steeds beter zal worden en hij helemaal niet onveilig is.

Om met zijn onbalans en spanning in de rug om te gaan, besloot ik om hem altijd eerst aan de dubbele longe recht te richten. Hierbij kon ik hem recht sturen op momenten dat hij zich liet vallen. Al snel kwam er ontspanning in de rug en kon hij losgelaten draven aan de longe.

Met de ruiter erop vond hij dit nog iets moeilijker, maar het werd dag na dag beter. Dit paard moest ook mentaal heel erg “rechtgericht” worden. Er ontstaat heel snel stress, wat opnieuw een hele boel lichamelijke spanning teweegbrengt.

Ik ben er van overtuigd dat onder de ruwe bolster een echt goed paard verscholen zit; hij is lief in de omgang, goed voorwaarts, bokt niet, steigert niet…, maar hij moet enkel opnieuw de tijd krijgen om zich helemaal te leren ontspannen tijdens het werk. Zeker als ik enkel nog maar kijk welke progressie we gemaakt hebben in twee weken tijd, weet ik dat dit een leuk paard is om mee te werken.

Graffiti is tevens te koop, helaas heb ik momenteel geen tijd en plaats voor een extra eigen paarden, anders had ik deze jongen graag erbij genomen om helemaal op te knappen.

Hierbij nog even een kort filmpje over onze training:

Share